fot. Pexels.com

Coraz bardziej doceniamy zdrowe produkty żywnościowe. Przygotowywanie posiłków fit wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Po jakie pomysły na śniadanie warto sięgnąć? 

Zdrowe produkty nie tylko dla dzieci

Każdy rodzic doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że prawidłowe żywienie malucha jest niezwykle ważne. Z tego powodu matki chętnie karmią swoje dzieci piersią, a potem rozszerzają im dietę w oparciu o zdrowe produkty o dobrych składach odżywczych. Coraz więcej rodziców rozszerza na wszystkich domowników dobre nawyki żywieniowe, jakie starają się wpoić swoim najmłodszym pociechom. Zdrowe śniadania dla rodziny są absolutną podstawą. To one odpowiadają za dostarczanie nam niezbędnej energii na cały dzień. Dzięki nim możemy efektywnie pracować, a zdrowe śniadania dla dzieci zapewnią im łatwiejsze skupienie się, koncentrację i dobrą pamięć. Co zwłaszcza w warunkach szkolnych jest niezwykle pożądane.

zdrowe śniadanie
Pexels.com

Jakie produkty wybierać?

Myśl, która powinna przyświecać rodzicom przy zakupach, powinna brzmieć – im prościej, tym lepiej. Chodzi tu oczywiście o to, by tak dobierać produkty, by były one w jak najmniejszym stopniu przetworzone. W aspekcie składów, warto wybierać takie, które nie mają zbyt dużej ilości cukru, soli czy polepszaczy smaku. Fit śniadanie oczywiście nie musi oznaczać niskokalorycznego jogurtu naturalnego i przysłowiowego listka sałaty. Ważne jest racjonalne dobieranie produktów, także pod kątem ich kaloryczności, a wspomniany jogurt naturalny nie musi być przecież posiłkiem samym w sobie – jest dopiero początkiem wielu propozycji. 

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zdrowe śniadanie ma kluczowe znaczenie dla całego dnia. Chcąc nauczyć nasze dzieci, jak ważne są posiłki, ich skład i regularne odżywianie się – musimy dać im dobry przykład. Chociaż nie zawsze będziemy mieć na to czas, musimy dbać o codzienne śniadanie. Przepisy na nie są często niezwykle proste – łatwo przygotować można także dietetyczne śniadanie. Przykładowe (i proste!) przepisy sprawdź poniżej.

zdrowe jedzenie
Pexels.com

Smażone placuszki z kaszy manny

Smażenie nie zawsze oznacza wysoce kalorycznego dania. Jeżeli zastosujemy minimalne ilości tłuszczu do smażenia, problem nadmiernej kaloryczności przestaje mieć znaczenie. Jak wykonać placuszki? Potrzebne będą:

  • szklanka kaszy manny
  • szklanka mleka roślinnego
  • łyżeczka miodu
  • dwa dojrzałe banany
  • dwa jajka
  • odrobina oleju kokosowego (do smażenia).

Kaszę zalej mlekiem i pozostaw do napęcznienia na około dwadzieścia minut. Dodaj do niej rozgniecione widelcem banany, dwa żółtka i miód. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z resztą składników. Smaż z odrobiną oleju kokosowego do zarumienienia. 

Musli

Sezonowe owoce są świetnym dodatkiem do śniadań. Wykorzystaj je, by cieszyć się zdrowym i bardzo szybkim śniadaniem z rodziną. Potrzebne będą:

  • jogurt naturalny lub skyr
  • sezonowe owoce
  • nasiona chia
  • płatki kukurydziane.

Wszystkie produkty dodaj do jogurtu. Nasiona chia możesz dodać wcześniej, by napęczniały. Pamiętaj, żeby płatki kukurydziane, których używasz miały dobry skład i nie miały w składzie cukru!

Budyń z chia

Ta propozycja sprawdzi się w przypadku osób, które o poranku mają naprawdę mało czasu, ponieważ budyń przygotowuje się wieczorem poprzedniego dnia. Potrzebne będą następujące składniki: 

  • 150 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/4 łyżeczki cukru waniliowego
  • sezonowe lub mrożone owoce

Wszystkie składniki (bez owoców) umieść w lodówce w zamkniętym pojemniku. Dobrze jest kilka razy nim wstrząsnąć. Rano dodaj tylko owoce. Gotowe! 

Owsianka

Znienawidzona przez wiele dzieci owsianka, kojarzona jest przede wszystkim z nieapetyczną papką. Tak nie musi być! Wystarczy korzystać z sezonowych i mrożonych owoców, a także sięgać po różne dodatki: orzechy, wiórki kokosowe, żurawinę czy rodzynki. Do przygotowania owsianki nie musimy wykorzystywać tylko wody, ale także mleko czy maślankę, które mocno zmieniają jej smak.

Warto pamiętać, jak ważne w efektywnym funkcjonowaniu jest codzienne zdrowe śniadanie. Przepisy wymienione powyżej mogą być bazą naszej śniadaniowej wiedzy. Jednak kiedy przyzwyczaimy się do zdrowych śniadań, nie będziemy wyobrażać sobie bez nich życia. Ponadto, będziemy chcieli modyfikować poznane receptury, co przełoży się na rozwinięcie kulinarnej wyobraźni.  

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here