Znasz to uczucie, kiedy mimo że starasz się jak najbardziej szanować jedzenie i marnować go, czasami rzeczy z twojej lodówki lądują w koszu? Mamy kilka sposobów na to, jak temu zaradzić.
Dlaczego lepiej planować zakupy?
Według badań ekspertów marnujemy aż 1/3 wyprodukowanej żywności. W skali całego świata to 1,3 miliarda ton żywności – ilość, którą wręcz trudno nam jest sobie wyobrazić. Oczywiście, produkcja jedzenia, które potem trafia na śmietnik to także marnowanie wody i wytwarzanie niepotrzebnego śladu węglowego.
Nic dziwnego więc, że coraz większym zainteresowaniem cieszy się zero waste. Jest to filozofia, a jednocześnie styl życia, zgodnie z którym człowiek stara się generować jak najmniej odpadów, nie zanieczyszczać środowiska oraz używać wszystkich możliwych zasobów. W skrócie: używać wszystkiego, czego tylko się da, starać się niczego nie marnować.
Oczywiście, planowanie zakupów to nie tylko korzyść dla środowiska, ale przede wszystkim też dla nas samych. Jeśli nabędziemy w sobie nawyk mądrego kupowania oraz gotowania bez marnowania, na pewno odczujemy różnicę w naszych finansach. Szacuje się, że czteroosobowa rodzina przez marnowanie i wyrzucanie żywności może stracić nawet ponad dwa tysiące złotych w skali roku.
![racjonalne zakupy](http://www.kampaniaczystepowietrze.pl/wp-content/uploads/2021/01/racjonalne-zakupy3.jpg)
5. Nie idź na zakupy głodnym!
To bardzo stara zasada, o której często zapominamy. Kiedy jesteśmy głodni, trudno jest obiektywnie ocenić, ile i jakiego jedzenia potrzebujemy, bo wówczas najchętniej zjedlibyśmy dużo więcej, niż w normalnych warunkach. To częsta pułapka. Wówczas bardzo możliwe, że nie tylko zmarnujemy żywność, ale też po prostu wydamy o wiele więcej, niż byśmy chcieli. Nie daj się w nią złapać i pamiętaj: najpierw obiad, potem zakupy.
4. Zajrzyj do lodówki
Zanim pójdziesz na zakupy, przypatrz się uważnie, co masz w lodówce i co można by z tego jeszcze zrobić. Gotowanie z resztek to coś, o czym często przypominają blogerzy zero waste – i trudno im się dziwić. Istnieje wiele szybkich i smacznych potraw, jakie można przyrządzić z resztek jedzenia (które przecież w innym wypadku byśmy wyrzucili). Zastanów się więc, czy w twojej lodówce nie kryje się może przynajmniej jeszcze jeden obiad.
Sama wiedza o tym, co mamy w domu, również pomaga w rozsądnych zakupach. Każdemu kiedyś zdarzyło kupić się coś zupełnie niepotrzebnego i uświadomić sobie to w momencie, gdy wrócił do domu, bo oto mamy trzy bochenki chleba, dwa opakowania sera lub trzy tuziny jajek. Takich sytuacji można łatwo uniknąć, spędzając w kuchni kilka minut przed wyjściem.
![racjonalne zakupy](http://www.kampaniaczystepowietrze.pl/wp-content/uploads/2021/01/racjonalne-zakupy2.jpg)
3. Obiady na cały tydzień
Aby nie marnować pożywienia, najlepiej jest planować długoterminowo. Nie bój się usiąść do rozpisania obiadów na cały tydzień jak do zadania domowego – w końcu to nie lada wyzwanie! Rozpisz sobie, co planujesz na poszczególne dni i jakich składników będziesz do tego potrzebować (oraz w jakich ilościach). Następnie udaj się na zakupy właśnie z tą listą i postaraj się jej trzymać – nie kupuj ani więcej, ani mniej, staraj się nie ulegać promocjom. Jeśli takie planowanie sprawia ci trudność i brakuje ci pomysłów, zawsze można sięgnąć po inspiracje do internetu lub zasięgnąć porady dietetyka.
2. Ten sam dzień zakupów
Wszystko jest łatwiejsze, kiedy już stanie się rutyną i częścią naszej codzienności – podobnie jest z zakupami. Ustal sobie, kiedy chcesz kupować (w jaki dzień tygodnia, o jakiej porze) oraz gdzie (który sklep? Jak do niego dotrzeć?). Robienie jednych, dużych zakupów w ciągu tygodnia zmniejsza szansę na to, że co chwilę będziesz zaglądać do osiedlowych sklepików w dni powszednie – a tym samym więcej kupować, wydawać i… Marnować.
Takie kupowanie może też okazać się bardzo przyjemnym rytuałem, szczególnie jeśli wybierzesz takie miejsce i taką porę, która najbardziej ci odpowiada.
1. Sprawdź datę ważności
Z jednej strony, możesz spokojnie „ratować” przecenione produkty z krótką datą ważności, jeśli wiesz, że zdążysz je zjeść. Z drugiej jednak uważaj na krótki termin ważności żywności, którą planujesz spożyć nieco później. Wszystkim nam zdarza się zapominać o jakimś zakupie schowanym głęboko w lodówce – a potem, niestety, musi on wylądować w koszu. Postaraj się tego uniknąć.
Warto też podczas zakupów sięgnąć nieco w głąb półek. Produkty wyłożone z brzegu mają zazwyczaj krótszą datę ważności niż te leżące trochę bardziej z tyłu.