ziarna moc
Pexels.com

Ziarna i nasiona to świetna przekąska i dodatek do posiłków. Te produkty są bogate w białko i zdrowe tłuszcze. Siemię lniane, nasiona chia, pestki dyni – to tylko niektóre z przykładów ziaren, które warto dodać do diety. Dlaczego?

Zalety siemienia lnianego

Siemię lniane to małe ziarenka lnu, które cechują się bogatymi wartościami odżywczymi i działaniem prozdrowotnym. Zawierają dużą ilość błonnika, który odpowiada za uczucie sytości i wytworzenie prawidłowej ilości soków żołądkowych. Z tego względu siemię lniane pomimo sporej kaloryczności jest świetnym dodatkiem do diety redukcyjnej, gdyż wysoka zawartość błonnika pozytywnie reguluje apetyt. Ponadto zapobiegania zaparciom. Innym bardzo istotnym dla organizmu składnikiem, który możemy znaleźć w siemieniu lnianym, są kwasy tłuszczowe Omega-3. Już 30 gramów nasion lnu pokrywa 100% dziennego zapotrzebowania na te kwasy! Badania wykazują, że spożywanie siemienia lnianego wpływa również na obniżenie poziomu cholesterolu w organizmie. 

Można spożywać je w formie napoju/ zawiesiny – zalane ciepłą wodą i wypite w tej formie nasiona świetnie działają na układ pokarmowy, są polecane osobom zmagającym się z problemami żołądkowymi. Taki napój świetnie sprawdza się również jako środek łagodzący ból gardła. Ponadto siemię lniane w zmielonej formie świetnie sprawdzi się jako dodatek do koktajli, owsianek, a nawet słodkich wypieków i pieczywa! Interesującym pomysłem na wykorzystanie siemienia lnianego w połączeniu z wodą jest potraktowanie go jako zamiennika jajka (na przykład do osiągnięcia bardziej zwartej konsystencji placków czy pulpetów). 

ziarna siemie lniane
Pexels.com

Siemię lniane ma również właściwości kosmetyczne – podobnie, jak w przypadku przyrządzenia napoju, siemię należy zalać wodą i poczekać aż ziarenka napęcznieją. Tak przygotowany roztwór o konsystencji kisielu, można nałożyć na włosy. Uzyskany preparat ma silne właściwości nawilżające.

Nasiona chia – superfood na miarę XXI wieku

Ziarna szałwii hiszpańskiej, znane jako nasiona chia, podobnie jak siemię lniane zawiera duże ilości błonnika pokarmowego i kwasów tłuszczowych omega 3. Pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego oraz układu krążenia. Ponadto nasiona chia zawierają cenne minerały, takie jak fosfor, miedź, selen, żelazo czy magnez. To również bogate źródło przeciwutleniaczy, które są istotne w procesie zwalczania produkcji wolnych rodników. Mogą one prowadzić do uszkodzenia komórek i powstawania nowotworów. Bogactwo minerałów zawartych w nasionach chia wpływa również na kondycję włosów, skóry i paznokci. 

Jak spożywać nasiona chia? Można je dodawać do owsianek, napojów, do naleśników czy ciast. Ponadto, popularnym deserem jest pudding z mleka kokosowego oraz nasion chia, który świetnie komponuje się z owocami.

dieta chia
Pexels.com

Pestki dyni – przysmak znany wszystkim 

Dynia jest królową polskich stołów jesienną porą. Można wykorzystać ją do zrobienia zup krem, azjatyckich potraw, sosów, ciast – do tego wszystkiego świetnie pasuje warzywo o pomarańczowym miąższu. Niestety, niedoceniane często pozostają pestki dyni, które również mają doskonałe walory smakowe, a przy tym – wiele wartości odżywczych i minerałów. 

Pestki dyni zawierają witaminy E, C, A i K, a ponadto mają w swoim składzie również minerały, takie jak cynk, wapń, magnez (30 gramów pestek dyni pokrywa 40 procent dziennego zapotrzebowania na magnez!), czy fosfor. Są źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Pestki dyni dzięki wysokiej zawartości witaminy E i cynku, są polecane mężczyznom starającym się o dziecko, gdyż składniki te wpływają pozytywnie na płodność i jakość męskiego nasienia. Za to magnez i potas mają pozytywny wpływ na nastrój i łagodzą między innymi bóle migrenowe. 

dieta ziarna dynia moc
Pexels.com

Smak pestek dyni jest dość neutralny, co pozwala na dodanie ich zarówno do potraw na słodko, jak i tych wytrawnych. Świetnie sprawdzają się dodane do musli albo domowej granoli, w słodkich wypiekach, pieczywie, w sałatkach i jako dodatek do makaronów. 

Ziarna takie jak siemię lniane, nasiona chia i pestki dyni pozytywnie wpływają na zdrowie i samopoczucie ludzi. Wszystkie obfitują w witaminy i minerały, więc warto dodać je do codziennej diety!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here